FRILUFTSLIV NORGE HØST
Vestlandet
Vil du bruke et år i verdens villeste, råeste og vakreste klasserom? Vi har plukket det beste norsk friluftsliv har å by på, og skal gjennom turer hele året oppleve det enorme mangfoldet Norge har.
Dette vil du lære:
Høst:
Kajakkpadling (våttkort)
Bålkos og matlaging på bål
Brekurs
Teltliv og overnatting i ulike naturmiljøer
Klatring (inne og ute)
Telemarksvinger og skiteknikk
Skredkunnskap og trygg ferdsel i vinterfjellet
Overnatting i snøhuler
Solodøgn ute i naturen
Surfing på Jæren
Friluftsliv i vestlandsnatur
Høsten gir uendelige muligheter i Norge. Vi begynner med å ta våttkort i kajakk, pakker teltet og reiser på kajakktur i Norges lengste fjord, Sognefjorden. Deretter drar vi til fjells for både fjellturer og fiske. Du får også oppleve breklatring med stegjern og isøks. Når dagene blir kortere, nyter vi bålkos, surfing i Hoddevika og klatring – både inne og ute.
Reis mindre opplev mer
Vi vil fokusere på å bli godt kjent i noen av de mest spektakulære friluftslivsområdene i Norge. Reise bærekraftig og fokusere på å se mye med små utslipp. Det blir gode samtaler rundt bålet, netter under åpen himmel, hytteturer og teltturer.
Det blir Jotunheimen, Hardangervidda, Jostedalsbreen og mye mer. Det blir rom for å gjennomføre draumeturen din i Norge, og du som elev vil være med på å fastsette dette.
Dette blir et år med talløse magiske opplevelser i Norge.
Studieturer
Studietur høst: Norge på sitt beste
Vi legger ut på en roadtrip gjennom Vestlandet, hvor vi reiser til Preikestolen, surfer på Jæren, og bestiger Trolltunga.
-
Vi reiser på roadtrip gjennom Vestlandet og setter kursen mot Lysebotn for å bestige Kjeragbolten.
Neste stopp er Preikestolen, hvor vi opplever den spektakulære utsikten over Lysefjorden. Vi fortsetter til Jæren for surfing på de populære strendene, før vi drar til Odda for å forberede oss på fotturen til Trolltunga.
Utstyrsliste
For et aktivt år med friluftsliv i utfordrende vestlandsnatur trenger du en del utstyr.
Oversikten nedenfor dekker det du skal ha av personlig utstyr. Husk ellers at gammelt, godt utstyr ofte gjør samme nytte som den nyeste modellen, så se på loftet eller lån av de nærmeste! ski med bindingar til å gå i motbakke med. Eller telemarkski til offpiste-køyring.
-
Skalljakke
Skallbukse
Turbukse
Gamasjer
Fjellsko med høy ankel
Hue
Buff / skjerf
Tjukk ullgenser
Dunjakke
2 sett ullundertøy
Ullvotter
Vindvotter
-
Ryggsekk, minst 70 l (tilpasset deg, rygglengde, hoftebelte)
Dagstursekk, 30-40 l
Sovepose (komforttemp. -15º; må ha enkel sovepose når du kommer, vi drar rett på tur!)
Liggeunderlag (min. 14mm tykt)
Tallerken og bestikk til å ha med på tur
Hodelykt
Solbriller
Kartmappe
Kompass (360 grader)
Skrivesaker
Termos
Sykkel til undervisning og fritid
Førstehjelpsutstyr (minimum sportstape, gnagsårplaster, plaster og smertestillende paracet/ibux)
Fjellski med stålkantar
Fotposer
Drikkeflaske som tåler kokende vann (f.eks. Nalgeneflaske)
Lærer friluftsliv Norge:
Tale Holsten Ivarhus
Tale har en solid bakgrunn innen idrett og friluftsliv. Hun har årsstudium i idrett, der halve studiet ble gjennomført i Sør-Afrika, en bachelorgrad i friluftsliv, og praktisk-pedagogisk utdanning (PPU). I tillegg har hun selv gått på folkehøgskole i Seljord.
Når det gjelder kurs og sertifiseringer, er Tale sertifisert klatreinstruktør for utendørs sportsklatring, klatreleder inne, og har trener 1 i sportsklatring. Hun er også aktivitetsleder i havkajakk og spinningsinstruktør. I tillegg har hun gjennomført Norsk Fjellsportforums grunnkurs i bre, skred og elvekajakk.
Tale, sprudlende Tale, har alltid et mål, en topp, en rekord eller noe nytt hun bare må prøve. Og når hun kommer tilbake, med et stort smil og har hatt det "knakende kjekt," kan man ikke annet enn å smile med. Dama fra Hardanger har mye å by på og verdens fineste dialekt. Enten det er i kajakk, på en fjellvegg, i klatrefeltet, eller på løpetur for å sanke topper, så får hun alt til å se lekende lett ut.
tale@sogndal.fhs.no | 404 50 763